O Basilianie

Wszystko się zaczęło...

 

...oczywiście w upalnej Italii, kiedy to dwóch kolegów z liceum, pojechało pewnego lata w okolice Brescii, zarobić trochę własnych pieniędzy. W dzień zbierali winogrona, wieczorami i w wolne dni zwiedzali północne regiony Włoch, degustując przeróżne potrawy w małych trattoriach i pizzeriach. Urzekł ich wyjątkowy klimat oraz smak i prostota włoskiej kuchni, w której duży nacisk kładzie się na wysoką jakość składników, a uśmiechnięci właściciele często są na miejscu, witają gości i dbają o przyjacielską atmosferę. Po kilku latach i wielu kolejnych wizytach, Mateusz i Darek zapragnęli przenieść cząstkę tego do Katowic. W ten sposób w 2014 roku powstała Basiliana, która przez kilka lat działalności, zdążyła zaskarbić sobie serca nie tylko mieszkańców okolicznych miast, ale także wielu Włochów.


Przeglądając kartę dań.

Staramy się, aby nasze menu było różnorodne. Wiemy, że klasyczne i proste połączenia są najlepsze i serwujemy je w dokładnie taki sposób, jak robią to Włosi.


Jednocześnie nie boimy się niebanalnych kompozycji oraz składników mniej popularnych w Polsce. W naszych potrawach znajdziecie szeroki wachlarz włoskich serów, zarówno tych świeżych jak i dojrzewających, oraz duży wybór aromatycznych włoskich wędlin. Dodatkowo każde danie dostępne jest w przynajmniej jednym wariancie wegetariańskim.